Meni
Otvorena izložba Zagreb i Zagrepčani 2015 – Parking plac

Otvorena izložba Zagreb i Zagrepčani 2015 – Parking plac

U prostorijama Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III, podružnica Zagrebparking i Fotoklub Zagreb otvorili su 2. lipnja 2015. godine izložbu fotografija pod nazivom „Zagreb i Zagrepčani 2015.  – Parking plac“.

Izložba je organizirana povodom Dana grada Zagreba i obilježavanja obljetnice 50 godina postojanja i rada podružnice Zagrebparking. Uz domaćine Damira Tiljka, predsjednika Fotokluba Zagreb i voditeljice podružnice Zagrebparking gospođe Ane Preost, izložbu je otvorio i  Gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić.

Usprkos ne baš jednostavnoj fotografskoj temi,  na nagradni natječaj pristiglo je preko 150 radova, od kojih je prihvaćeno i izloženo 59 fotografija.  Posebno interesantni bili su radovi u kategoriji „Fotografije nastale od 1965. do 1990. godine“, u kojoj je prvo mjesto osvojila fotografija „Parking na Trgu 1“,  autora Željka Krčadinca, koja oslikava mogućnost parkiranja na Trgu bana Josipa iz 1974. godine. U kategoriji „Fotografije nastale od 1991. do 2015. godine“ prvo mjesto osvojila je fotografija „Kneza Višeslava“ autora Ivice Šituma. "Iznimna mi je čast sudjelovati na tradicionalnoj izložbi fotografija Zagreb i Zagrepčani. Zahvaljujem se Fotoklubu Zagreb i ovogodišnjem partneru Zagrebparkingu na dobroj organizaciji natječaja kao i na prigodnim i vrijednim poklonima – rekao je prvonagrađeni autor g. Šitum.

Posebnu nagradu osvojio je g. Ratimir Rousal svojim diptihom "Đorđićeva nekad i sad", koji je isti kadar ulice prikazao fotografijom snimljenom krajem 60- tih, a potom i fotografijom iz 2015. godine. Fotografija zorno ilustrira nepostojanje potrebe za organizacijom parkiranja u Gradu Zagrebu prije 50 godina, kao i nužnost modernog i uređenog sustava parkiranja u današnje vrijeme. Koncept natječaja u kojem se stare, uglavnom crno/bijele fotografije parkiranja u Gradu Zagrebu „takmiče“ s modernim radovima, oduševio je brojne posjetitelje izložbe.

Diplome i prigodne nagrade - vrijednosne kartice za parkiranje u javnim garažama - nakon otvorenja izložbe podijelili su Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić i voditeljica podružnice Zagrebparking gđa. Ana Preost.

Izložba će biti otvorena do 12. lipnja 2015. godine.