Zagrebački Holding Hrvatski English
Mapa webaKontakti
Zagrebparking

Povlaštena parkirališna karta

Mogu li kupiti povlaštenu parkirališnu kartu unaprijed?
  • Možete, sustav omogućuje kupnju povlaštene parkirališne karte nekoliko tjedana unaprijed.

Mogu li ostvariti pravo na kupnju povlaštene parkirališne karte ako radim kod poslodavca čije je sjedište u zoni naplate, a stanujem na području na kojem se parkiranje ne naplaćuje?
  • Fizičke osobe koje ne stanuju u zoni naplate ne mogu ostvariti pravo na kupnju povlaštene parkirališne karte, bez obzira što rade kod poslodavca čije je sjedište u zoni naplate. Osnovni uvjet za ostvarenje prava na povlaštenu parkirališnu kartu za fizičku osobu je prebivalište ili boravište na području na kojem se naplaćuje parkiranje, što dokazuje osobnom iskaznicom ili uvjerenjem Ministarstva unutarnjih poslova.

Imam prebivalište u zoni naplate parkiranja, a prometna dozvola glasi na suprugu koja ne stanuje na području na kojem se naplaćuje parkiranje. Mogu li ostvariti pravo na kupnju povlaštene parkirališne karte?
  • Ne, prema članku 28 (Sl. glasnik 12/11, 18/13), Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja, pravo na povlaštenu kartu ima fizička osoba (stanar) ako:
    -  ima prebivalište ili boravište na području na kojem se naplaćuje parkiranje, što dokazuje osobnom iskaznicom ili uvjerenjem Ministarstva unutarnjih poslova
    -  ima vozilo u vlasništvu ili leasingu, što dokazuje važećom prometnom dozvolom.

Izgubio sam osobnu iskaznicu, mogu li kupiti povlaštenu parkirališnu kartu uz predočenje putovnice?
  • Povlaštena parkirališna karta ne može se kupiti uz predočenje putovnice. Ukoliko korisnik nema osobnu iskaznicu, pravo na kupnju povlaštene parkirališne karte dokazuje uvjerenjem o prebivalištu  koje izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova.


Stanujem u zoni naplate parkiranja i imam uvjerenje o prebivalištu, ali mi prometna dozvola još uvijek glasi na staru adresu na području na kojem se ne naplaćuje parkiranje.

  • Korisniku će se ovlaštena parkirališna karta izdati za 1 mjesec, a nakon isteka za daljnje ostvarenje prava potrebno je  predočiti prometnu dozvolu s novom adresom u zoni naplate parkiranja.