Zagrebački Holding Hrvatski English
Mapa webaKontakti
Zagrebparking

Defibrilatori u javnim garažama podružnice Zagrebparking

Prve sekunde su najvažnije. U četvrtak 14. rujna 2017. godine Zagrebački holding - podružnica Zagrebparking javnosti je predstavila projekt „Defibrilatori“. U sklopu projekta, a u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, podružnica Zargebparking postavila je AED uređaje za defibrilaciju u garažu Kvaternikov trg i garažu Tuškanac. Tom prilikom, uz zornu demonstraciju rada s uređajem, mediji i javnost upoznati su sa značajem instalacije uređaja na javnim mjestima.

Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće. Rana reanimacija i defibrilacija unutar dvije minute pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju educirani laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći. Stoga je podružnica Zagrebaparking educirala 10 djelatnika (do kraja godine u planu je edukacija još 40 djelatnika) za rukovanje AED uređajima. S obzirom da se kontrolori javnih parkirališta i garaža svakodnevno nalaze u blizini više od 35 000 parkirališnih mjesta lociranih  u širem centru grada, podružnica Zagrebparking u bliskoj budućnosti planira educirati sve kontolore naplate parkiranja kako bi stekli potrebna znanja i vještine o osnovnim postupcima oživljavanja i korištenja AED uređaja.

U sklopu projekta „Prevencija iznenadne srčane smrti primjenom automatskih vanjskih defibrilatora (AED) na području Grada Zagreba“ dosad je postavljeno ukupno 36 defibrilatora. Uređaji se nalaze na lokacijama na kojima je i najveća fluktuacija ljudi, kao što su autobusni terminali, kolodvori, trgovi, trgovački centri, a od sada i javne garaže. Glavni cilj projekta je instalacija što većeg broja uređaja za defibrilaciju na području Grada Zagreba. Stoga je razumljivo, u skladu s politikom poslovanja s odgovornošću prema građanima i gradu u kojem djeluje, da se projektu priključila i Holdingova podružnica Zagrebparking. Lokacije na kojima se defibrilatori nalaze mogu se vidjeti na internet stranici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Predstavljanju je uz organizatore iz Zagrebačkog holdinga nazočila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba gđa. Olivera Majić sa suradnicima.